top of page

AL GEHOORD VAN PASSIEF KOELEN?
WIJ VOORZIEN ONZE PROJECTEN STANDAARD VAN EEN ECOLOGISCH VERANTWOORDE VLOERVERWARMING EN KOELING. 

WAT IS GEOTHERMIE?

geothermie.jpg

Geothermie gebruikt de bodem als warmtebron.

Er bestaan verschillende types van geothermische systemen die ingedeeld worden volgens de diepte, dan wel volgens de temperatuur van het warmtereservoir. Meestal wordt een indeling volgens de diepte gehanteerd: 

Wij kiezen voor categorie II als meest optimale systeem voor particuliere projecten. Op deze diepte en met de (in België) heersende temperatuur (ongeveer 7 à 13°C) van de bodem, kan een koelvloeistof voorverwarmd worden door de aarde. Deze gratis voorverwarming door de natuur betekent een forse energiewinst, maar is nog niet voldoende om een gebouw rechtstreeks te voorzien van verwarming. Men dient dus een warmtepomp te gebruiken om de temperatuur op te waarderen tot een niveau waarmee het gebouw wel kan verwarmd worden (bijv. 35°C voor vloerverwarming). Koeling van het gebouw kan daarentegen wel zonder warmtepomp gebeuren (free geocooling of passieve koeling) genoemd.

VOORDELEN?

1. Een lager verbruik

 

Geothermie werkt op elektriciteit en heeft een rendement dat weergegeven wordt door de COP factor en de SCOP factor. Deze laatste is de seizoen-gecorrigeerde COP factor en de enige waarde die u verder mag gebruiken in een vergelijking tussen een gewone (lucht-)warmtepomp en een geothermische warmtepomp. De SCOP is altijd hoger bij een geothermische pomp. Als het buiten -10° vriest wordt er nog steeds 7° temperatuur uit de grond onttrokken. De warmtepomp moet met andere woorden minder warmte toevoegen om de gewenste binnentemperatuur te halen. In de zomer speelt het omgekeerde voordeel bij het koelen waardoor U tweemaal aan efficiëntie wint. 

Gaat u besparen op uw verbruikskost met een warmtepomp? Nee. U beschikt wel voor hetzelfde geld over extra comfort door koeling. Dit is niet onbelangrijk als u weet dat oververhitting het grootste probleem vormt in moderne gebouwen en dit door de doorgedreven isolatie en luchtdichtheid.

​

https://www.klimaatexpert.com/warmtepomp/technisch/cop-scop-en-rendement

​

​

2. Een langere levensduur van het toestel

​

Sommige fabrikanten geven een levensduur van 40 jaar aan, maar gemiddeld kan men stellen dat 25 jaar zeker haalbaar is. Voor een gasketel is dat gemiddeld 15 jaar. Bij een defect van de warmtepomp is meestal alleen de compressor aan vervanging toe. Die kost is vergelijkbaar met de kost voor de vervanging van een gasketel. Dient het gehele toestel vervangen te worden, dan moet U rekenen op nog een 2500 € extra. Dit prijsverschil wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de langere levensduur.

​

Een geothermische warmtepomp vergt ook geen jaarlijks onderhoud zoals een gasketel.

​

​

3. Passief koelen

​

Dit betekent dat de vloer permanent gekoeld wordt met water vanuit de ondergrond. Door dit permanent te doen, daalt de omgevingstemperatuur stilaan en bekomt men in de praktijk een vermindering van 5°C of meer versus de buitentemperatuur. Dat lijkt misschien weinig, maar is een gigantisch verschil in gevoel en in comfort. In goed geïsoleerde woningen en appartementen is oververhitting dan ook een groter probleem geworden dan verwarmen. Vaak wordt daarom achteraf een airco geplaatst met als een groter verbruik en storende buitenunits aan de gevel als gevolg. Passief koelen is dan ook het grootste voordeel aan de geothermische warmtepomp. Tijdens de avond kan u uw woonst sneller laten afkoelen en daardoor meer “thermische inertie” opbouwen in muren en wanden - als deze koeler zijn kunnen ze meer warmte uit de lucht opnemen waardoor de temperatuur niet zo snel stijgt gedurende de dag. Gedurende de dag compenseert u de warmte die binnen komt grotendeels met de passief koeling die permanent op de achtergrond draait. Dit kost niet meer dan een circulatiepompje van ongeveer 60W. 

​

​

4. Geen esthetische of akoestische vervuiling

​

Er zijn geen zichtbare buitenunits die geplaatst moeten worden en er is geen lawaai van compressoren. Met name in Nederland ondervindt men de problemen van grootschalig gebruik van lucht/water warmtepompen en is men bezig aan het verstrengen van de regels. Wij denken dus al vooruit.

​

5. Vloerverwarming

​

In het geothermische systeem is vloerverwarming standaard inbegrepen. Dit betekent extra comfort voor u als bewoner.

​

6. Duurzaam 

​

Gasketels gaan ooit verboden worden zoals in Nederland al het geval is. Wat doet u dan, eens uw gasketel aan vervanging toe is?  Mogelijks zijn dan dure verbouwingen nodig. Wij hebben geen glazen bol, maar spelen graag op safe als het gaat over uw toekomst.

bottom of page